Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwbrief.

Terug

"Ons recruitment is geprofessionaliseerd"

Tijdelijke ondersteuning op het gebied van recruitment. Daar waren de Veiligheidsregio’s (brandweer) Flevoland en Gooi en Vechtstreek naar op zoek. Daarom schakelde het team Organisatieontwikkeling & HR, Reijn in. Yvonne Schipper, adviseur O&HR: “Voorheen deden mijn collega’s en ik recruitment er zelf bij. Maar het is écht een vak apart. Nu is het enorm geprofessionaliseerd en krijgt het de aandacht die het verdient.”

De afgelopen jaren stonden voor Yvonne en haar collega’s in het teken van een steeds intensievere samenwerking tussen de twee Veiligheidsregio’s. “Daar waren we druk mee. En omdat in Flevoland het aantal inwoners stijgt, groeit ook het aantal incidenten en brandweerkazernes. Vergeet ook niet de opvang van Oekraïense vluchtelingen, waarvoor de Veiligheidsregio verantwoordelijk is. Alles bij elkaar betekent dat: méér vacatures. Ondertussen deden wij de recruitment er ‘even bij’. Dat ging niet meer.” Daarom werd Reijn ingeschakeld en ging recruiter Pim van Dinten er aan de slag. “We hadden al goede ervaring met detachering via Driessen. Dat was nu niet anders.”

Verbinder

In eerste instantie was Yvonne vooral blij met de ‘extra handjes’. “Maar ik ontdekte al snel meer voordelen: Pim kent de markt goed en weet hoe het recruitmentspel gespeeld wordt. Hij heeft voor een professionaliseringslag gezorgd.” Toch is het niet zijn opleiding of ervaring die Yvonne het belangrijkste vindt, maar zijn karakter. “Pim is een echte verbinder. Binnen de Veiligheidsregio’s werken veel verschillende types. Daar moet je in mee kunnen bewegen. Pim kan dat goed.”

Win-win

Ook Pim kijkt zeer tevreden terug op de samenwerking tot nu toe. “Iedereen is wel nieuwsgierig naar hoe het er bij de brandweer achter de schermen aan toegaat. Ik mag dat nu iedere dag meemaken. Hoewel je vaak hoort dat gemeentelijke organisaties log zijn, herken ik dat bij de brandweer niet. Hier werken juist veel doeners.” Voor Pim voelde werken bij de brandweer als een win-winsituatie. “Ik heb kunnen helpen met recruitmentwerkzaamheden, maar kreeg ook de ruimte om mezelf te ontwikkelen door andere HR-taken op te pakken. En ik ontdekte dat een werkplek waar veel mensen werken die direct zijn, goed bij me past. Hier weet je waar je aan toe bent.”

Nieuwe recruiter

Inmiddels is er een vaste recruiter aangesteld. Daardoor zou je denken dat Pims opdracht ophoudt. Maar niets is minder waar. “Ik blijf nog tot minimaal eind 2023, om andere HR-werkzaamheden op te pakken en de nieuwe recruiter goed in te werken. Dat was sowieso mijn doel: pas weggaan als zij helemaal is ingewerkt.” Yvonne is daar erg blij mee. “Pim heeft bewezen breed inzetbaar te zijn. Fijn dat hij nog even blijft.”

Over de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek

De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek zijn 2 van de 25 Veiligheidsregio’s in Nederland. In deze regio’s werken verschillende diensten samen, bijvoorbeeld de brandweer, om de veiligheid van haar inwoners bij rampen of crisissen te vergroten. Eind 2019 startten de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek een samenwerking. Dit om de kwaliteit te verhogen en de organisatorische en financiële kwetsbaarheid te verkleinen. Sommige afdelingen werken al samen (zoals O&HR), andere nog niet.